Споделени електрически велосипеди тръгват и в Мадрид

Мадрид се нареди сред градовете, решени да направят придвижването из центъра по-лесно и по-екологично чрезпървата за града програма за споделени електрически велосипеди. Наречена BiciMad, програмата заимства от редица подобни инициативаи в Барселона, Лондон и Париж. Там пътуващите могат да наемат електрически велосипед за каране из града и около него. Програмата на Мадрид включва 1500 велосипеда, разпределени из 120 станции за велосипеди в целия град.

biking-600

Испанската фирма BonoPark е отговорна за изграждането на стендовете за е-велосипедите и самите колелета. тя реализира проекта при цена от около 25 милиона евро. Градът отбелязва, че програмата е част от по-мащабен план за управление на трафика в града на стойност над милиард евро. Този план включва и изгражднето на 60 км. вело-алеи по улиците на Мадрид.

Това не е първият проект за електрически велосипеди в Испания – други градове в страната като Барселона и Сан Себастиан вече имат програми за електрически велосипеди.

Всеки велосипед ще бъде оборудван с малък мотор, който да помага на колоездача за задвижването, така че по-продължителното въртене на педалите и стръмнините да не се окажат затруднение за потребителите на програмата.

Програмата трябваше да бъде стартирана в началото на май, но началото й временно бе отложено. Очаква се все пак тя да зареаботи в рамките на месеца.

Жителите на Мадрид посрещат нововъведението с доста крайни чувства. 0

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*