Изкуствено месо може да изхранва 2650 селяни срещу 530 долара на кило

Чували сме за изкуствено месо, създадено в лаборатории и еднократни „вечерни менюта“ за по няколко хиляди долара. Никой обаче не е чувал за изкуствено отгледано месо, кеото да може да изхрани цяло село. Холандските учени от Университета Вагениген искат да проведат проучване, с което да се отговори именно на този въпрос. Те искат да създадат „фабрика за месо“, която да изхранва цяла общнсот от хора. Въз основа на проучване на университета с тестов бургер миналата година новият нов проект ще създаде разнообразие от изкуствени меса, включително говеждо, свинско и пилешко.

Lab-Grown-Meat

Учените предвиждат, че проектът ще се базира на биотехнологичен реактор, който може да култивира месни клетки в метален контейнер. Самата машина се простира на 20 кв. м. и извлича стволови клетки от мускулната тъкан на крави, прасета или пилета. Тези извлечени стволови клетки след това се поставят в течна среда за култивиране, за да произвеждат годно за консумация месо.

Макар това да е първият път, когато изкуствено месо се култивира в такъв голям мащаб, продукцията все още не е достатъчна за три пълноценни хранения на човек на ден. Холандските учени казват, че техните биореактор ще бъдат в състояние да произвежда култивирано говеждо месо за хората от едно село с 2650 души. Като цяло, изследователите прогнозират, че тяхната машина ще може да произвежда по 10 кг месо на човек годишно. Това е доста по-малко от необходимото за задоволяване на обичайните нужди от протеини.

Но най-голямата пречка за проекта все още е прекалено високата цена на изкуственото месо. Екипът на Вагениген отчита, че неговият последен „лаборатория бургер“ е струвал 325 000 долара, а сега този биорекатор за месо за „цяло село“ ще доведе цената на месото до 530 долара на килограм. С две думи, технологията е налице, ноно изкуственото месо просто не може да се конкурира по цена с конвенционалната месна индустрия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*