Софтуерен инструмент помага за оценяване на новите еко цели на хилядолетието

Вече е разработен нов софтуерен инструмент, предназначен да помогне на политиците да оценят и изберат най-добрите „Цели за устойчиво развитие“ (ЦУР), които да заменят „целите на хиялдолетието“ на ООН, когато последните приключат своята мисия през следващата година. Инструментът бе създаден от международна организация за насърчаване на глобалното устойчиво развитие.

sustaianbility

Тестовете за успех на ЦУР бяха създадени от Форума на заинтересованите за устойчивото бъдеще по-рано този месец. Организацията има за цел да информира Отворената работна група на ООН в рамките на нейните усилия за разработване на нов набор от цели и междуправителствени разговори за развитието след 2015 г.

Инструментът може да се използва за избиране, проектиране и оценяване на ЦУР, осигурявайки едновременно напомняне за ангажиментите, които вече са поети, и за вземане на решения и за „механизъм за отчетност“ за заинтересованите страни.

Инструментът се състои от серия от въпроси или „тестове“, представени чрез матрица. Те са предназначени да гарантират, че потенциалните цели ще бъдат ефективни и амбициозни. Инструментът разгражда концепциите на високо равнище до пет базови категории, които могат да бъдат обобщени както следва: 1) Има ли тази работа за всички? 2) Каква е стойността, която се генерира, на база единица пари? 3) До каква степен ще се промени светът благодарения на това до 2030 г.? 4) Това говори ли нещо на обикновения човек? 5) Мофгат ли да се предприемат конкретни действия по целта?

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*