Приложение за Google Glass помага за намиране на станция за зареждане на електромобили

Google Glass, прословутите очила на Google, които обединяват физическата и виртуалната реалност, са на път да се сдобият с ново приложение от SemaConnect, един от големите американски производители на зарадни станции за електрически автомобили. Приложението би трябвало да помага на водачите да намират лесно най-близката станция за зареждане за своя електромобил. Друг е въпросът дали това ще бъде законно.

Приложението, представено за одобрение този месец, показва станции за зареждане в рамките на 35-40 км. от местоположението на притежателя на Google Glass. То може да отведе човека до най-близката зарядна станция. Навигацията е усъвършенствата и водачът може да получи инструкции стъпка по стъпка, завой след завой, и дори може да инициира сесия за зареждане с помощта на Google Glass.

google_glass_driving

Звучи много удобно, но остава отворен въпросът дали това ще бъде законно или не. Все повече американски щати подготвят забрана за използване на Google Glass по време на шофиране. Естествено, подобно приложение за Google Glass би било почти безполезно, ако не може да се използва по време на шофиране, но е и вярно, че заиграването с подобни устройства зад волана е твърде рисковано.

Един сенатор от Илинойс наскоро представи законопроект, който ще направи шофирането с Google Glass незаконно в Илинойс. Подобни проекти вече са изготвени и в седем други щата.

Разбира се, не може да се каже, че Google се съгласява лесно с идеята и е готова да седне и да чака какво ще решат законотворците. „Google е наела бившия политически директор на кабинета на чикакгския клмет – Джон Боровичка – за да се опита да се защити от мярката“, съобщава Streetsblog USA. „Glass е създаден, за да свързва хората със света около тях, а не за да ги отвлича от него“, гласи пък изявление на Google. „Ние считаме, че когато хората имат опит от първа ръка с използване на технологията в продължение на няколко дни, много от тях се чувстват по-малко отвлечени, а не разсеяни, от технологиите“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*