Египет иска да стимулира производството на енергия от възобновяеми източници

Египетското правителство е нетърпеливо да въведе енергията от възобновяеми източници и новите тхнологии за енергийна ефективност в държавните сгради, улици и пътища, както и жилищни райони, според министъра на финансите на страната Хани Кадри Демиан.

В изявление Демиан зяви, че правителството гледа сериозно на използването на възобновяема енергия, интелигентното осветление и системите за спестяване на енергия. Кабинетът има амбицията да въведе тези технологии в държавните сгради. На страната обаче първо е необходима „цялостна визия“ за този микс от нови технологии, която да обхваща и улици, пътища и жилищни райони. Тя трябва да е цялоста и интегирана, според Демиан.

cairo-477_640
Улиците на кайро скоро може да се осветяват с интелигентни светодиодни системи. Снимка: Simon, CC-1.0

Министерството на финансите на египет е готово да отпусне „всякакви средства за всякакви бюджети“ за финансиране на подобен национален проект. Като част от него ще се развие слънчевата енергия като средство за захранване на осветителните системи, което да замени изкопаемите горива „възможно най-скоро“.

По време на среща с Шабаан Халаф, ръководител на Агенцията за нови и възобновяеми енергийни източници, както и представители на Министерството на енергетиката, Демиан поиска да се проведат проучвания относно замяната на традиционните осветителни системи в правителствените сгради, публичните предприятия и пътищата с интелигентни осветителни системи, захранвани със слънчева енергия, както и други възобновяеми енергийни източници. Те трябва да предлагат повишена енергийна ефективност и цялостни спестявания.

Планът на Министерството на финансите предвижда и публично- астно партньорство, така че да има и частно финансиране на проекта. В замяна на ивнестицията си частният сектор ще получи част от спестяванията от намаленото потребление на електроенергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*