Конкуренцията при соларните дронове се ожесточава

В света на безпилотните авиационни технологии конкуренцията се ожесточава. Най-новото попълнение е SUNLINK -5 – безпилотен самолет, захранван със слънчева енергия, който може да лети през целия ден при ниски и средни височини.

Разработен от Sunlight Photonics, SUNLINK – 5 се рекламира като идеално решение за мониторинг на дивия живот, гранична охрана, наблюдение, прецизно селско стопанство, земни изследвания и безжични комуникации.

SF_WingA_Horizon-w-o-wing-tip600

Захранван изцяло от слънчева енергия, SUNLINK -5 може да лети по-дълго от всеки друг безпилотен самолет в своя теглови клас. Машината се различава от предишните соларно-захранвани дронове по това, че е издръжливо въздухоплавателно средство, предназначено за множество полети, кацания и излитания, който е в състояние да лети при силни насрещни ветрове, турбуленция и взискателни метеорологични условия.

Рамката на SUNLINK – 5 е изградена чрез използване на интегрирани соларни клетки, осигуряващи ефективно производство на слънчева енергия – до 100 W. Самолетът може да носи полезен товар до пет килограма и да работи на височина 3000 метра. Има дистанционно управление, автопилот, наземна конктролна станция, както и необходимия софтуер.

През април Google купи производителя на соалрни дронове Titan Aerospace в сделка, за която се смята, че е на стойност много милиони долари. Това придобиване бе веднага последвано от придобиването от страна на Facebook на Ascenta – британска авиокосмическа компания, която специализирана в областта на соларно-захранваните авеио-технологии – за 20 милиона долара.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*