Синдикати стартират глобална кампания за действия по опазване на климата

Синдикати, представляващи работници по целия свят, станаха най-новата група, която застана зад призивите за амбициозно международно споразумение за справяне с изменението на климата. Синдикатите настояват такова споразумение да бъде договорено на срещата на върха в Париж, подготвяна от ООН за следващата година.

Повече от 50 синдикални организации официално се подписаха в подкрепа на кампанията повреме на конференцията на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) в Берлин миналата седмица. Те обещаха да подкрепят призивите за нов амбициозен договор за климата, който да ограничи повишаването на глобалната температурата с е повече от два Целзиеви градуса до края на века. Синдикатите ще се борят и за „индустриална трансформация“ и „справедлив преход“ към зелената икономика.

1193011_64091126

Шарън Бъроу, генерален секретар на МКП, каза, че има спешна необходимост синдикатите да започнат да играят централна роля в кампанията за амбициозни действия за справяне с изменението на климата. „Заплахите за работните места и поминъка включват и заплахата от климатичните промени“, каза тя. „За синдикатите ситуацията е проста: няма как да има работни места на една мъртва планета.“

Показателно е, че новата кампания е подкрепена от редица национални синдикални групи, включително британската Trades Union Congress, испанската CCOO и CUT от Перу.

МКП посочи, че според негови изследвания нисковъглеродните икономически стратегии могат да осигурят големи количества добре платени работни места. Според данните, 48 милиона нови работни места могат да бъдат създадени в 12 страни.

Въпреки това Бъроу добави, че синдикатите трябва да предприемат стъпки, за да гарантират по- „прост“ преход към нисковъглеродна икономика, който да не ощети определени страни или части от обществото.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*