„За Земята“ алармира: нова заплаха срещу забраните на ГМО в Европейския съюз

В Брюксел тази седмица се обсъжда нов закон, който би могъл да предостави на биотехнологични компании като Monsanto и Syngenta безпрецедентна власт над решенията за забрана на генетично модифицирани (ГМ) култури в Европейския съюз, според Екологично сдружение За Земята и Приятели на Земята Европа.

Новият закон, според сдружението, се представя като начин да се даде на правителствата повече суверенитет при решенията за налагане на забрана за отглеждане на ГМ култури. Настоящите предложения, обаче, дават на биотехнологичните компании законното право да решават дали да се допускат такива забрани. Ако те откажат, правителствата ще са принудени отново да се позоват на неясни и ненаучни правни основания, въз основа на които да забранят ГМ култури, отваряйки вратата за съдебни спорове и огромни санкции.

1358323_97016091

„Обида към демокрацията е да се даде правен статут на компании като Monsanto при всяко решение за забрана на техните продукти,“ коментира Ивайло Попов, координатор на кампанията срещу ГМО от За Земята. „Правителствата трябва да могат да забраняват нежеланите и рискови ГМ култури, без да е необходимо разрешението на компании, които печелят от тях.“

Страните членки, които традиционно са срещу ГМО, сред които е и България, не бива да се заблуждават, че настоящото предложение е крачка напред в свободата им да налагат забрани за отглеждане на ГМО, подчертават еко-активистите. Напротив – то не предоставя на правителствата солидни правни основания за забрана на ГМО и затова те трябва или да го отхвърлят или да изискат по-амбициозни промени.

За Земята призовава на националните правителства да бъдат дадени истински правомощия, за да запазят своите страни без ГМО и да защитят избора на потребителите. Като минимум следва да бъде отхвърлено предложението правителствата да искат разрешение за забрана от биотехнологичните компании, а правното основание за забрана на ГМ култури трябва да бъде променено.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*