Слънчево напояване увеличава реколтата в Африка

Соларни панели захранват водни помпи в Африка пред смаяните погледи на местните жители

Системата не е измислица, а реална инстaлация, изградена от учени от университета Станфорд, САЩ, в две села в Централна Африка, намиращи се в периферията на Сахара. Напояването е от ключово значение за бедните жители на Африка, защото от това зависи препитанието им.

Екипът от учени инсталирал и анализирал ефекта от системи за изтегляне на водата и напояване на насажденията посредством захранване със соларна енергия. За целта са използвани фотоволтаични помпи, които изтеглят подпочвените води ди повърхността на земята и я вкарват в напоителни канали.

Експериментът е проведен в Бенин, където повечето фермери разчитат на дъждовния период – който трае 3-6 месецa – и напояването се извършва изцяло на ръка.
Изследователите инсталирали соларните помпи в две села. В сравнение с другите села, които продължават за използват ръчно напояване, помпите са дали по-добър резултат, спомагайки за увеличаване на добива на зеленчуците и съответно носейки повече приходи на земеделците.

Дажбата от зеленчуци се покачила с 500-750 грама на човек на ден по време на дъждовния сезон, което се равнява на 3-5 порции зеленчуци. Хората в контролните села, където не е използвана соларната технология, са консумирали средно 150 грама повече зеленчуци, което предполага, че екстра-добивът в двете експериментални села е бил продаден на местния пазар.

Изводът на учените е, че соларно-захранваните помпи за изпомпване на водата и напояване могат до доведат до съществен икономически ефект, справяне с глада и проблемите с околната среда.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*