Веригите за бързо хранене имат голям „принос“ за обезлесяването

Снимка: adoproducciones, CC-1.0

Бързото хранене носи доста вреди на здравето и индустрията знае това. Освен за човешкото здрав обаче тя е вредна и за планетата. Този бизнес разчита на масовото производство на говеждо месо и палмово масло – за направата на бургери, понички и други бързи „порции“. Това от своя страна допринася за обезлесяването на тропическите гори. А самите вериги за бързо хранене нехаят за проблема.

Съюзът на загрижените учени (UCS) наскоро оцени усилията на големите компании за бързо хранене „за справяне с обезлесяването, което се дължи на добива на палмово масло“. UCS е установил, че от 10-те изследвани компании за бързо хранене само четири имат някакви ангажименти за екологично добиване на палмово масло. От тези четири пък само две имат въведени някакви политики, които евентуално да доведат до резултати.

Снимка: adoproducciones, CC-1.0
Снимка: adoproducciones, CC-1.0

Дори и за тези две компании (които са McDonald и Subway) съюзът оценява усилията като незначителни.Другите компании, включени в анализа, са Starbucks, DQ, Burger King, Dunkin ‘Donuts, Wendy, Yum! Group (KFC, Taco Bell, Pizza Hut). Те нямат никакви еко-ангажименти.

Въпросните ангажименти за екологично добиване на палмово масло са свързани с купуването на тази суровина от т. нар. „Кръгла маса за устойчиво палмово масло“ (RSPO). Макар че това звучи добре, итината е, че стандартите на RSPO за сертифициране на палмово масло са силно занижени в последните години и не покриват това, което е необходимо. По тази начин работата с масло, сертифицирано от RSPO, не означава това, което би трябвало.

В това време обаче индустрията на веригите за бързо хранене продължава да нехае и навярно няма да направи нищо по въпроса. Поне не и докато потребителите не я принудят. Друг е въпросът дали потребителите на такива вериги държат достаъчно на екологията, за да настояват за подобно нещо.

1 коментар

  1. А случайно авторът да в ходил в SUBWAY? Там пържено не се предлага….

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*