Гневни майки искат US еко-агенцията да забрани хербицида Roundup

Група от майки, учени и природозащитници се срещна с американската агенция за опазване на околната среда във вторник заради опасенията, че остатъци от Roundup – най-популярния хербицид в света – са били открити в майчината кърма.

Срещата последва неколкодневна серия от телефонни разговори между еко-агенцията и групата, наречена „Майки от цяла Америка“. Майките настояват еко-агенцията да обърне внимание на техните искания за изтегляне на Roundup от пазара.

„Това е отрова и тя е в храната ни. И сега вече е открита дори в майчиното мляко“, каза Зен Хъникът, основател на „Майки от цяла Америка“. „Многобройни проучвания показват сериозно увреждане у бозайниците от него. Искаме този токсичен химически коктейл, който се озовава в нашата храна, да се спре“.

1441536_10164974

Roundup е хербицид, разработен и продаван от Monsanto от 1970 г. насам. Той се използва както в селското стопанство, така и за вътрешни зелени площи и градини. Главнната му съставка – глифозатът – е в процес на стандартен преглед от щатската Агенция по околната среда. Агенцията си е поставила за краен срок 2015 г. за определяне на това дали използването на глифозата може да продължи както досега, дали трябва да бъде ограничено или пък спряно.

Агенцията очаква предварителната оценка на риска да бъде готова още в края на тази година, посочиНийл Андерсън , ръководител управление на риска при прилагане на пестициди е вко-агенцията. Той каза, че повече от 100 проучвания са били прегледани до момента, много от които са предоставени от производителите на химични вещества, и че досега не са намарени причини за нови ограничения по отношение на употребата пестицида.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*