Започват вело-шествие във Варна и преброяване велосипедистите в Русе

Снимка: Hans, CC-1.0

Преброяване на велосипедните потоци на 14 кръстовища из целия град организира на днешния 29 май сдружение „Вело-Русе“ с подкрепата на катедра транспорт на Русенски Университет. Дейността е в рамките на подготовката на Велоплан 2014, част от проекта за Интегриран градски транспорт.

Целта е да се покаже актуалната използваемост и натовареност на големите кръстовища от гледна точка на каращите велосипед.

Снимка:  Hans, CC-1.0
Снимка: Hans, CC-1.0

Преброяването започна в ранни зори от 7:00 до 9:30 и ще продължи следобед от 16:00 до 19:30. Освен основните направления, наблюдателите ще отразяват и велосипедистите използващи, каски, електрически двигатели, дисаги, детски столчета и кошници. Ще се следи и разпределението на колоездачиете по пол и възраст.

Същевременно във Варна започва 3-дневен велофест, придружен сизлети сред природата и забавления на открито. Проявите са замислени от велоклуб „Устрем” и целят популяризиране на транспорта на две колела. Тридневният фестивал започва на 30 май с шествие в града, което се явява и финал на националната кампания „С колело на работа”. Организаторите планират да съберат огромна група велосипедисти, които да покарат по варненските улици, за да покажат, че колелетата имат място в града и са удачно средство за придвижване.

Следващият ден е посветен на велотуризма. Предвидени са велоизлети за начинаещи и напреднали по маршрути за планинско и шосейно колоездене в района около Варна. Проявите на 1 юни – Деня на детето, са под мотото „Планинско колоездене с дъх на море”. В програмата са включени празник сред природата на Ковшак чешма в природен парк „Златни пясъци“, състезание с велосипеди за малки и големи и редица други забавления като уроци по стрелба с лък, конна езда и скачащи кокили.

Снимка: Hans, CC-1.0
Снимка: Hans, CC-1.0

Решилите да запечатат различните моменти могат да изпратят най-хубавите си снимки за участие във фотоконкурс и фотоизложба, която ще бъде подредена в Арт салона на Радио Варна. Творбите ще могат да бъдат разгледани на 18 юни.

 

 

Източник: Топ Новини

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*