Пловдив одобри мащабен проект за зелена градска среда

Цар Симеоновата градина в Пловдив. Снимка: Спасимир, CC-BY-SA 3.0

Общинарите в Пловдив одобриха мащабен проект за зелена градска среда. След бурни дебати, придружени с взаимни обвинения в далавери и кражби, граждански простест и хаосв в заседателната зала, предложението все пак беше прието с 29 гласа „за“, 15 „против“ и 1 „въздържал се“.

Проектът ще се реализира с кредит с Фонд ФЛАГ за поемане на дългосрочен общински дълг по проекта „Изграждане на зелена и достъпна градска среда“.

Предложението е за заем в размер на 3 700 000 лева, с които ще се финансира част от участието на Общината в проекта за обновяване на Цар-Симеоновата градина, Дондуковата градина и изграждане на нов парк на ул. „Богомил“ в Пловдив.

Цар Симеоновата градина в Пловдив. Снимка: Спасимир, CC-BY-SA 3.0
Цар Симеоновата градина в Пловдив. Снимка: Спасимир, CC-BY-SA 3.0

570 000 лева ще бъдат изразходвани за изграждане на подземни и надземни съоръжения за фонтаните и благоустрояване на част от Езерото с пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина. Малко над 271 000 лева са за новата паркова площ в район „Източен“, а 200 000 – за Дондуковата градина.

Проектът за обновяване на Цар-Симеоновата градина, който е основна част от разработката „Изграждане назелена и достъпна градска среда в Пловдив“ по ОП „Регионално развитие“, предизвика неодобрение сред еколози и представители на различни правозащитни организации. В продължение на месеци те протестираха срещу реализацията с мотивите, че намесата в парка ще унищожи растителността и ще нанесе непоправими щети. Мнозиа играждани и досега протестират срещу намесата в парка.

Яростна обществена съпротива срещна и идеята за изграждането на паркинг под Езерото с пеещите фонтани, от което впоследствие Общината се отказа заради липса на достатъчно средства. Работата в Цар-Симеоновата градина обаче продължава и в момента, като значителна част от парка вече е преобразена.

 

 

Източник: Топ Новини

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*