Канада няма да може да продава тюленови продукти в ЕС

Снимка: tpsdave, CC-1.0

Световната търговска организация потвърди тази седмица, че когато става въпрос за лов на тюлени, европейските страни няма да купуват продукцията.

Снимка: tpsdave, CC-1.0
Снимка: tpsdave, CC-1.0

Канада се бори срещу забраната, която й бе наложена, за продажба на продукти от годишния лов на тюлени в страната чрез износ към Европейския съюз. СТО отхвърли обжалването на Канада. Забраната ще остане в сила, а основанието на СТО е, че мярката е в интерес за хуманното отношение към животните.

През 2010 г. ЕС забрани тюленовите продукти въз основа на предпоставката, че ловът на тюлените причинява на тези животни болка и страдание. Канада пък твърди, че ловът на тюлени се извършва по хуманен начин и че забраната се основава по-скоро на на морал, а не на научни данни. Канадското правителство регулира лова и бе определило квота от 400 000 тюлена за този сезон. Ледът обаче е оказа много дебел и това направи за ловците трудно да се доберат до тюлените тази година. Според някои данни уловените тюлени са по-малко от 55 000.

Решението на СТО е последната дума в процеса на обжалването и защитниците на правата на животните празнуват решението. А тъй като Канада субсидира този вид лов, оценките показват, че страната в действителност може да си спести около 7 милиона долара на година, ако изцяло елиминира лова на тюлени.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*