Шотландия въведе такса от 5 пени за найлоновите торбички

Снимка: Hans, CC-1.0

Шотландският парламент подкрепи нова такса, предназначена за ограничаване на пластмасови отпадъци – такса за найлоновите торбички за еднократна употреба.

Членовете на парламента одобриха таксата от пет пени със 100 гласа „за“ срещи 12 „против“. С това те проправиха пътя за новата такса, която следва да бъде въведена от октомври тази година. Съгласно новия регламент, всички приходи от новия налог ще бъдат дарени за благотворителност.

Снимка: Hans, CC-1.0
Снимка: Hans, CC-1.0

Този ход има за цел да ограничи онези 750 милиона найлонови торбички за еднократна употреба, които се раздават в Шотландия всяка година.

Подобни закони бяха въведени в Уелс през 2010 г. и Северна Ирландия миналата година. И в двата случая те с довели до значително намаление на употребата на найлонови торбички. Само Англия все още не успява да ограничи найлоновите пликчета за еднократна употреба. Това може да бъде променено, тъй като правителството миналата година разкри плановете за въвежданена подобна такса от пет пени през 2015 г.

Европейският съюз е също работи по закони, които да изискват от всички 28 държави-членки да ограничават броя на найлоновите торбички, които влизат в употреба, чрез такси, данъци, поставяне на цели или дори чрез директни забрани.

Приветствайки вота, шотландският секретар по околната среда Ричард Локхийд побърза да подчертае, че средствата, набрани от налога, ще бъдат използвани за добродетелни каузи, включително екологични проекти. В резултат на това, според него, таксата не може да се определя като данък.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*