Британски топ магазини започват да продават „криви“ домати

Снимка: Eukalyptus, CC-1.0
Снимка: Eukalyptus, CC-1.0
Снимка: Eukalyptus, CC-1.0

Манията на западния сват плодовете и зеленчуците на рафта в магазина да изглеждат съвършено води до изхвърлянето на милиони тонове годна за ядене храна всяка година. Криви, безформени или просто „нестандартни“ плодове и зеленчуци се изхвърлят директно, просто защото не изглеждат перфектно. В последно време обаче някои хора започват да осъзнават абсурдността на този проблем. Това поражда нова „модна тенденция“ – целенасоченото предлагане на криви тиквички, „възлести“ моркови и други нестандартни плодове и зеленчуци.

Сега водещият британски супермаркет Waitrose обяви, че се е заел да продава пакети с домати, които са или естествено паднали от корена, или просто са безформени. Акцията е част от усилията на фирмата да изхвърля по-малко годна за консумация храна.

В този първи свой опит Waitrose ще предложи на купувачите си насипни домати, сред които има плодове, които преди това не биха били пуснати в продажба. Пакетите ще са от по един килограм и в тях ще има кръгли домати, дребни и чери-домати, които са паднали по естествен път от корена или просто са безформени.

Този най-нов експеримент на търговската верига следва успешното пускане на пазара на „неправилни“ ягоди и сливи, както и ябълки с петна от метеорологичните въздействия. Всички тези предложения на магазина имат за цел да се гарантира, че купвачите имат възможно най-голям избор при пазаруване.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*