Бразилски стадион се „научи“ да събира дъждовна вода преди Световното

Един от бразилските стадиони, на които ще се играят мачове от Световното първенство по футбол 2014, се „научи“ да събира дъждовна вода в навечерието на турнира.

Beira-Rio-Stadium-by-Santini-and-Rocha-Arquitetos_dezeen_ss13

Стадион Бейра-Рио в Порто Алегре, който е построен през 1969 г., бе модернизиран и обновен. Една от новостите в него е новият покрив, който – освен че покрива всички трибуни – е прозрачен и позволява стадионът да се осветява от естествена дневна светлина, вместо да се включва изкуствено осветление.

В същото време конструкцията и материалите му създават непрекъсната повърхност, която намалява абсорбцията на топлина и по този начин осигурява почти постоянна температура във вътрешността на стадиона.

Наред с това покривът събира дъждовна вода. Тя се канализира към резервоари за съхранение. От тях след това водата се пуска по тръбопровод, за да се използва за отмиване в тоалетните. Това помага да се намали осезаемо консумацията на вода в спортното съоръжение.

Капацитетът на стадиона е 52 хиляди души. В него ще се играят пет мача по време на Световното първенство.

Beira-Rio-Stadium-by-Santini-and-Rocha-Arquitetos_dezeen_ss4 Beira-Rio-Stadium-by-Santini-and-Rocha-Arquitetos_dezeen_ss14 Beira-Rio-Stadium-by-Santini-and-Rocha-Arquitetos_dezeen_ss12

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*