Топящите се арктически ледове ще освободят трилион парчета пластмаса в морето

Снимка: Mariamichelle, CC-1.0

Топящият се ледове на Арктика са на път да отприщят порой от повече от 1 трилион парчета пластмаса в океана през следващите 10 години. Според нов доклад, налице е огромно количество пластмаса, „хваната в капан“ в редица отдалечени ледени зони. Това е повече от два пъти повече от обема на пластмасата в голямот плавващо петно в Тиия океан. Тъй като ледът се топи, пластмасовите частици ще се освободят и ще заплуват в океана, попадайки в хранителната верига, застрашавайки живота в морето, запушвайки нашите водни пътища и съсипвайки екосистемата в океана.

Снимка: Mariamichelle, CC-1.0
Снимка: Mariamichelle, CC-1.0

В доклада, публикуван миналата седмица в списание „Бъдещето на Земята“, става ясно, че учените открили неочаквано количество боклук, скован в ледени ядра, извлечени от Арктика от изследователски екипи. Повечето от тези пластмаси са съставени от микро-пластмаси, които се състоято от остатъци от разпадащи се пластмасови материали или пък са освободени от употребата на козметика. При формирането на ледовете тези пластмасови микро-частици са се озовали сковани в ледения капан, но когато ледът се стопи те ще плувнат в океана.

Учените очакват най-малко 2000 трилиона кубични метра от Арктическия лед да се стопи през следващото десетилетие. Това ще освободи всичката микро-пластмаса, „заключена“ в него. По време на своите изследвания учените са измерили от 38 до 234 пластмасови частици на кубичен метър лед. Това означава, че в най-лошия случай оценката за трилион парчета пластмаса може да се окаже „скормна“. И което е още по-лошо, пластмасовите частицимогат да подействат като магнит, свързващ към себе си други замърсители от околната среда, така че ще станат още по-опасни при поглъщане от дивите животни.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*