Калифорния може да се окаже без вода след по-малко от две години

В стари времена мъдри хора са казали, че някой ден водата ще стане по-скъпа от златото. За много жители на Африка това е факт, но никой не бива да си мисли, че е застрахован срещу бедата. Ето, че Калифорния – щатът-мечта – е на път да се окаже истинска пустиня.

Американската служба за мониторинг на сушата пусна последния си доклад и резултатите са дълбоко обезпокоителни:7 щата изпитват дълготрайна тежка суша, с тежък недостиг на вода и сериозни селскостопански загуби. Калифорния е най-застрашена – тя има само достатъчно водни запаси само за около две години.

waterfall
Снимка: Snapographic, CC-1.0

Другите шест щата, в които положението е извънредно тежко, са Аризона , Канзас, Невада, Ню Мексико, Оклахома и Тексас.

Тежките ефекти от сушата са свързани със загуба на реколта и недостиг на вода, което може да доведе до задължителни ограничения на водата, според 24/7 Wall Street. Като екстремни суши пък се определят тези, които водят до масов недостиг на вода и огромни загуби за насажденията и пасищата. В някои от щатите тежката суша трае вече над три години и отива къ все по-тежка степен на щетите.

Освен в Калифорния, където водните запаси ще се изчерпят до две години, тежко е положението и в три други щата. Нивата на резервоаритеса под две трети в Аризона, около половината в Ню Мексико, около една трета – в Невада.

1 коментар

  1. Бъдете по-внимателни с преводите. По-горе под „резервоари“ явно се разбира язовири, изкуствени водохранилища, а не туби и цистерни! Поправете го!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*