Спасиха костенурки от бракониерство в Хасково

Експерти от РИОСВ – Хасково пуснаха в естествена среда 3 сухоземни костенурки, които са били обект на бракониерство. Нарушението е констатирано на 30 май, когато служител на Държавното горско лесничейство в Харманли е подал сигнал до РПУ- Харманли и до РИОСВ- Хасково, че в стопанска постройка в село Дрипчево се държат костенурки.

1401545142

Експерти от РИОСВ-Хасково извършиха проверка на място, при която се установени 3 костенурки от вида шипобедрени, които са иззети с полицейски протокол. Животните са били във видимо много добро състояние и веднага е организирано връщането им в естествена среда.

От РПУ- Харманли е образувано досъдебно производство по чл. 278 от Наказателния кодекс срещу неизвестен извършител.

У нас са разпространени два вида сухоземни костенурки – шипобедрена (Testudo graeca) и шипоопашата (Testudo hermanni). Сухоземните костенурки са световно застрашени видове, вписани в Червения списък на Международния съюз за защита на природата. Те са приоритетни за опазване по редица международни конвенции. Сухоземните костенурки са обявени за защитени и са включени в приложение №3 на Законa за биологичното разнообразие. Тяхното събиране, задържане в плен, убиване и безпокойство е забранено и нарушителите се санкционират по реда на Закона за биологичното разнообразие и Наказателния кодекс на Република България.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*