Флорида ще използва смартфон приложение, за да се бори с инвазивната риба-лъв

Американският щат Флорида ще разпространява ново смартфон-приложение, за да помогне за справянето с нашествието от инвазивен вид риба – т. нар. риба-лъв – отровен вид, който се храни с метни риби и съсипва рифовите екосистеми.

Водите край щата са дом на повече от 500 неместни видове, но малко от тях са така агресивни като рибата-лъв. Тя се възпроизвежда много бързо и има ненаситен апетит. Ловува и изяжда местни риби, корали, скариди и други ракообразни.

lionfish-53988_640
Снимка: Hans, CC-1.0

„Рибата-лъв няма известни естествени врагове в Атлантическия океан … и е сповобна да хвърля хайвера си целогодишно“, обжясни Министерството на опазване на околната среда на Флорида.

Със своите зеброподобни ивици червено, кафяво и кремаво този вид риби са типични за тропическите води на Индийския и Тихия океан. Откакти за първи път е видяна на атлантическия бряг на Флорида преди 25 години, ивичестата риба-лъв се радва на бързо увеличение на популацията, което обаче никак не е радостно за местната екосистема. Освен това тя е много популярен домашен любимец – отглежда се като аквариумна рибка.

Разработеното софтуерно приложение за справяне с рибата-лъв има за цел да помогне на щатската управа да събира данни за вида и да повиши осведомеността за опасността от подобни инвазивни видове. Същевременно приложението насърчава хората да докладват за случаите, в които са забелязали риба-лъв. Така рибата щеможе по-лесно да бъде намирана и отстранявана от воднитебасейни около Флорида.

Първите 250 успешни потребители на приложението ще получат безплатно специална тениска с интерактивно лого, което, чрез безплатното смартфон-приложение, може да показва изображение на рибата-лъв. Тези пък, които нямат смарт-устройства, могат да докладват за наблюдения на риба-лъв на специално разработен сайт.

Според местните длъжностни, шиповете на рибата-лъв могат да причинят доста болезнени, макар и не-фаталени, ужилвания за хората.

lionfish-347248_640
Снимка: Archbob, CC-1.0

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*