Второто поколение соларен самолет Solar Impulse 2 направи успешен първи полет

Solar Impulse 2, второто поколение соларен самолет на Бертран Пикар и Андре Боршберг, днес извърши първия си полет от летището пайерн в Швейцария.

Едноместният самолет, с който Бертран Пикар и Андре Боршберг ще се опитат да направят първия 100% соларен околосветски полет през през 2015 г., завърши успешно първия си полет тази сутрин в Пайерн. За 2 часа и 17 минути професионалният тест-пилот маркус Шердел успя да изпробва функционирането на въздухоплавателното средство в небето. Първоначалните резултати са в съответствие с изчисленията и симулациите. Очаква се да има и няколко други полета, които ще се проведат през следващите месеци, за да може тази експериментална машина да бъде сертифицирана.

2014_14_04_1rstOutdoorTechnicalTests_Revillard_09_thumb

Solar Impulse 2 разполага с набор от впечатляващи нови технологии. Например, той има нови батерии с електролити, които позволяват по-голяма енергийна плътност. Нанотехнологии и въглеродни влакна допълват новия арсенал от предимства на Solar Impulse за олекотена и заякчена конструкция.

Този нов, по-голям соларен самолет ще има размах на крилата от 78 метра – повече от този на Boeing 747 Jumbo Jet. Самият корпус тежи приблизително колкото средно голям автомобил. Гигантските крила (както и фюзелажът и задкрилките) са покрити с 17 248 монокристални силициеви соларни клетки, всяка от които е с дебелина само 135 микрона. Събраната слънчева енергия ще се съхранява в литиево-полимерни батерии, които са изолирани чрез пяна с висока плътност и монтирани в четирите двигателни отделения, заедно със система за контрол на зареждането и температурата. Тези батерии ще служат за задвижване на четирите двигателя на самолета, всеки с 17,5 к.с. мощност. Така Solar Impulse 2 ще развива скорост от 20 възела на морското равнище и 31,5 възела при максимална височина.

Ето как изглеждат данните за първия му полет:

Пилот: Маркус Шердел
Излитане: 02 юни 2014, 5:36 CET
Кацане: 02 юни 2014 г., 7:53 CET
Продължителност на полета: 2 часа, 17 минути
Най-висока надморска височина: 1670 метра
Средна скорост на движение : 55,6 км/ч

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*