Единствени сме в Европа без стимули за хибриден или електрически автомобил

България е единствената страна в Европа, която не предлага стимули за закупуване на хибриден или електрически автомобил. Тази тъжна констатация направи Ст. Желев от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България днес по време на шестия международен конгрес и изложба “Енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници”, организиран от Виа Експо в Международния изложбен център в София. Конгресът продължава до 16 април, включително.

Почти всички производители вече имат своите хибридни и/или електрически модели. През 2010 година очакваме на пазаа да се появят Citroen C-Zero, Mitsubishi i-MIEV, Peugeot i-ION, през 2011 година ще се появят Nissan Leaf, Opel Ampera, Renault Fluence и Tweezy. По няколко нови модела са вече планирани за 2013 и 2014 г.

За да насърчат купуването на такива автомобили, всички европейски страни вече са въвели стимули за придобиването на еко-возила. Това може да са данъчни облекчения, директни субсидии и др. България единствена не предлага никакъв стимул за бизнеса и гражданите си.

Ще лобираме пред правителството за въвеждане на стимули за закупуването на електрически автомобили, категоричен бе представителят на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България. “Има смисъл да направим това. Страната ни има нужда от малко време, за да се реорганизира и възстанови след кризата, но се надяваме, че към втората половина на годината ще можем да започнем разговори с правителството по въпроса и че ще има кой да ни чуе”, заяви Желев.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*