САЩ разкриха свръх-амбициозен план: да намалят с 30% CO2 емисиите от енергетиката

Енергийния сектор на САЩ трябва да намали емисиите на въглероден двуокисс 30 процента до 2030 г. спрямо нивата от 2005 г., според нова федерална разпоредба, оповестена в понеделник. Тя е в основата на стратегията на администрацията на Обама за борба с изменението на климата.

chimney-1733_640

Предложението на Агенцията за защита на околната среда е едно от най-значимите екологични правила, предложени от САЩ. То може да доведе до трансформирането на енергийния сектор на страната – сегмент, който в момента сериозно разчита на въглища.

Отделните щати ще имат гъвкавост в избора на средства за постигане на амбициозните, но постижими цели. Това няма да зависи особено от текущия енергиен микс на всеки от тях. Все пак щатите, които разчитат предимно на въглища за добив на електроенергия, ще се окажат изправени пред най-трудните задачи.

Плановете бяха подложени на остра критика от различни бизнес групи, особено от щати, които силно зависят от въглищните електроцентрали. Някои от тях, като например Националната асоциация на производителите, твърдят, че планът ще накърни американската конкурентоспособност.

Независимо от това регулацията ще влезе в сила. Щатите ще имат възможност да приложат имерки като ограничаване на въглеродните емисии и системи за търговия с емисии като начин да се отговори на техните цели.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*