Франция ще плаща на хората да карат колело до работа

Франция започна шестмесечен експеримент, при който ще плаща на хората да карат колело до работа. С това страната се присъедини към редица други европейски правителства, които се опитват да стимулират използването на велосипеди и по този начин да насърчават хората да се грижат за здравето си, намаляването на замърсяването на въздуха и намаляване на потреблението на изкопаеми горива.

Няколко страни, сред които Холандия, Дания, Германия, Белгия и Великобритания, вече имат имат действащи схеми за насърчаване на карането на колело до работа. Прилагат се различни схеми за насърчаване, сред които данъчни облекчения, плащания на километър или пък финансова подкрепа за закупуване на велосипед.

bikes-195310_640
Снимка: jodylehigh, CC-1.0

Във Франция около 20 фирми и институции, в които работят общо 10 000 души, вече са се регистрирали и ще плащат на своите служители по 25 евроцента на километър за каране на колело от и към работното място, обяви Министерството на транспорта в понеделник.

Френският министър на транспорта Фредерик Кувийе отбеляза, че пътуването до работното място чрез използването на обществения транспорт и споделени автомобили вече се субсидира, но ако резултатите от теста с велосипедите се окажат обещаващи, ще има и експеримент в по-голям мащаб.

Министерството се надява , че схемата за плащане при каране на колело до работа ще повиши изполването на велосипеди за пътуване до работното място с 50 на сто. В момента по този начин се случват едва около 2,4 на сто от всички пътувания от къщи до работа и обратно. Средната дистанция на подобно пътуване не 3.5 км.

В Белгия, където схемата за насърчаване на велосипедите се базира на данъчни облекчения и действа от пет години, около 8 процента от хората пътуват до офиса си на две колела. В равната и благоприятна за велосипедите Холандия делът на каращите колело до работното място е около 25 процента.

 

2 коментара

  1. Какви пък грешки намери читателя? Аз намерих само една, при това в неговия коментар 😀 След моля трябва да има запетайка!

  2. Има много грешки тази статия! Моля оправяте си я!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*