Смартфон приложение помага за борбата със замърсяването на въздуха

Снимка: Patrick Langer, KIT

Големи градове, потънали в смог – Пекин, Делхи, Париж…. това вече е обичайна гледка. А каква е концентрацията на замърсяването в нашата околна среда? Учени от Технологичния институт в Карлсруе (KIT) са се заели да разработват сензор, който може да бъде свързан лесно към смартфони и да измерва концентрацията на твърдите частици около нас. В бъдеще потребителите на умните устройства може да се окажат участници в събирането на такива данни и изготвянето на карта на замърсяването. Прецизността на картата ще бъде толкова по-висока, колкото повече хора вземат участие.

Снимка: Patrick Langer, KIT
Снимка: Patrick Langer, KIT

Принципът на измерванията за фини прахови частици с помощта на смартфон съответства на този на простите оптични сензори. „Вместо конвенционалните инфрачервени светодиоди в сензора, светкавицата на смартфона излъчва светлина в областта на измерването“, обясняват от KIT. „Тази светлина бива отразене от евентуално съществуващите там частици прах или дим. Камерата служи като рецептор и прави снимка, която представлява резултатът от измерването. Яркостта на пикселите след това може да бъде преобразувана в данни за концентрацията на прах“.

Компютърните учени са провели сравнителни измервания, за да докажат, че принципът работи. Сензорите на смартфоните не са толкова точни, колкото специализираните инструменти, но от друга страна разходите за тях са много по-ниски. Освен това самите смартофини са вече силно разпространени. Това значи, че измерванията на многобройни, разположени в непосредствена близост, сензори биха могли да се комбинират и по този начи да се изгладят неточностите.

Ако би имало множество заинтересовани граждани, притежатели на смартфони, те биха могли да правят замервания на различни места из града и да ги споделят. Данните могат да бъдат използвани за изготвяне на карта на фините прахови замърсяваия за съответния град – в реално време.

1 коментар

  1. Е и,..какво стана? Проследихте ли какво се случва с този тип софтуер?
    Поздрави и публикувайте

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*