Шотландия: трябва да инвестираме в ПАВЕЦ

Трябва да се инвестира в ПАВЕЦ. Днес повече от всякога тази технология има нужда да получи внимание и да стане обект на поток от инвестиции. Това е начин за решаване на проблема с непостояннитя характер на възобновяемите енергийни източници.

С това послание ВЕИ секторът в Шотландия призова правителството да подкрепи плановете за над 1 милиард лири иливестиции в ПАВЕЦ съоръжения. Помпено-акумулиращите водноелектрически централи могат да помогнат за съхраняването на гигавати енергия от непостоянните възобновяеми източници като слънце и вятър.

Pumped-storage_power_station
Помпено-акумулираща водноелектрическа централа. Снимка: Dr.G.Schmitz, CC-SA-3.0

Търговската организация Scottish Renewables призова првителствата на Шотландия и Уестминстър да си сътрудничат с представители на промишлеността и с Националнта електроразпределителна мрежа, за да намерят начини за подпомагане на инвестициите в ПАВЕЦ системи.

В писмено становище групата предупреди, че Великобритания изостава от своите европейски партньори по отношение осигуряването на нов капацитет и ще продължи да изостава, ако технологията остане извън обхвата на „Реформата на електроенерийния пазар“.

В момента Великобритания има 3GW помпено-акумулиращ капацитет, но повечето инвестиции са направени преди повече от 30 години. Scottish Renewables прогнозира инвестиционни възможности за най-малко 1.2GW нови мощности само в Шотландия.

„Необходимостта от нови помпено-акумулиращи станции никога не е била по-силна, отколкото е днес“, каза Джос Блемир, старши мениджър в Scottish Renewables. “ Ето защо ние призоваваме … да се създаде междуправителствена комисия, която да разгледа как тази технология може и трябва да бъде подкрепена в полза на нашата енергийна сигурност, околната среда и потребителите.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*