Новите процесори на Intel надминаха себе си по енергийна ефективност

По-възрастните технологични потребители навярно си спомнят времената, когато върху процесора на компютъра си човек можеше светкавично да опържи яйце. Вентилатори, радиатори и специална сребърна паста се прилагаха в борбата срещу прегряването, а компютърните кутии бяха големи като туристически куфари, за да поберат всички необходими вентилатори за охлаждане.

Днес тази картина звучи като легенда, а процесорният гигант Intel пусна на пазара прототип на мобилно компютърно устройство, което не се нужде от вентилатор изобщо. Неговият процесор надминава по енергийна ефективност всички досегашни процесори на компанията.

fanless_mobilePC_reference_design

Прототипното устройство, нещо средно между таблет и смартфон, има 12,5-инчов екран, който е тънък 7,2 мм. Без клавиатурата си това чудо тежи тежи 670 грама. Вътре в него новият „референтен дизайн“ се базира на 14-нанометровия производствен процес на компанията. Той е първият образец от новото поколение процесори на Intel – Broadwell, целево изграден за устройства тип „2 в 1“ и ще бъде на пазара по-късно тази година. Наречен Intel Core M, процесорът ще бъде най-енергийноефективния базов процесор в историята на компанията. На него, според производителя, ще се базират светкавично бързи таблети и тънки катобръснач лаптопи.

Устройството включва медийна докинг-станция, която предоставя допълнително охлаждане за случаите, в котието е нужна пикова производителност.

1 коментар

  1. Ама вярно ли Intel са пуснали таблет, който не се нуждае от вентилаторно охлаждане изобщо? Аз това разбрах от статията. Щото аз от години имам 2 такива таблета – изобщо нямат вентилатори из тях. А за самия процесор пък статията не съобщава абсолютно нищо.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*