Слънчевата енергия регистрира рекордна година: 38GW нов капацитет през 2013 г.

Снимка: pruzi, CC-1.0

Фотоволтаичната индустрия отчете 2013 година като рекордна додина за соларната енергетика. Общи 38.4GW нов PV капацитет е добавен през 2013 г., сочат данни на Европейската асоциация на фотоволтаичната индустрия (EPIA).

Това далеч надминава миналогодишните 30GW нови инсталации и показва бързото развитие на една индустрия, в която разходите са спаднали до такава степен, че въвеждането на нови системи продължава да се разширява , въпреки цялостния инвестиционен спад.

Снимка: pruzi, CC-1.0
Снимка: pruzi, CC-1.0

За първи път от 2003 г. насам Европа е изпреварена от Азия. Там Китай е въвела 11.8GW нови мощности, надминаващи онези 11GW, добавени на територията на цяла Европа. Отново из Азия Япония отчита добавяне на 6.9GW, Индия – 1.1GW, Корея и Тайланд – съответни 442MW и 317MW.

Германия е най-силният европейски пазар с 3.3 GW нови инсталации, изпреварвайки Великобритания с нейните 1,5 GW, Италия с 1,4 GW, Румъния с 1,1 GW и Гърция с 1.04GW. Фотоволтаиката сега отговаря за три на сто от потреблението на електричество и шест на сто от върховото потребление на електроенергия в Европа. Новите инсталации обаче са значително по-малко в сравнение с отчетените 17GW през предходната година. Обяснението е свързано със спад на пазарите във Франция, Белгия, Дания.

Принос за отслабването на европейския пазар имат и ретроспективни промени в политиките за ВЕИ в някои страни, коментира Оливер Шефер, президент на EPIA. Въпреки всичко той е оптимист за развитието на пазара през следващите години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*