В Камбоджа се учат на устойчиво строителство с нов център за спасяване на мечки

Благотворителната организация Building Trust International (BTI) и лондонското дизайнерско студио Atelier COLE изградиха павилион в Спасителния център за дивия живот Фном Тамао в покрайнините на Пном Пен в Камбоджа. Павилионът е проектиран от Atelier COLE и изработена от BTI като част от двуседмичнен образователен семинар с участието на десет международни участници в партньорство с „Освободете мечките“.

24373_3_bearrescuekiosk3-600

Целта на семинара беше да се образоват участниците и бъдещи посетители на Спасителния център за ползите от техниките на устойчивото строителство и значението на качеството на конструкцията на сградата. Като се има предвид широко разпространеното обезлесяване в Камбоджа, Atelier COLE предложи гама от алтернативни възможности за избор на материали и строителни техники, за които студиото се надява да бъдат популяризирани от посетителите на центъра чрез изграждането на собствените им домове с подобни техники.

Павилионът е построен с помощта на бамбук за покривната конструкция и кирпич (печени на слънце тухли) за стените. Има и функция за осветление, която се базира на рециклирани стъклени бутилки.

Дейвид Коул, съдружник в Atelier COLE, обяснява: „Искахме да създадем дизайн, който позволява построяване при цена, равна на малка част от разходите за типичната сгарда от тухли и бетон. Използвайки естествени строителни техники, преподавани на местните жители от международни специалисти, ние създадохме сграда, която да действа като камъче в езерото – да насърчава повече мисъл за строителните материали и градежа при по-ниска цена, с по-малко вредни алтернативи.“

24373_6_bearrescuekiosk6-600 24373_5_bearrescuekiosk5-600 24373_4_bearrescuekiosk4-600 24373_2_bearrescuekiosk2-600 24373_1_bearrescuekiosk1-600

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*