Многослойна слънчева клетка поглъща целия спектър на светлината

Инженери от Университета на Илинойс в Урбана – Шампейн са разработили нов тип слънчева клетка, която използва множество свързани компоненти вместо единични подклетки с цел да поеман пълния спектър на светлината. Панелите са в състояние да уловят различните дължини на вълната на светлина, така че могат да постигнат ефективност на преобразуване на енергията от 44% – в сравнение с около 29% при стандартни панели.

Multijunction-Solar-Cell-Illinois-Urbana-Champaign

Проектът за слънчевата клетка е ръководен от проф. Джон Роджърс, който е работил в сътрудничество със Semprius и Solar Junction. Екипът успял да приложи техника за печат, за да положи изключително малки и тънки слоеве от полупроводникови елементи един върху друг. Високоскоростният процес постига четворен „възел“: четири терминални слънчеви клетки, които могат да улавят по-голямо разнообразие от слънчева светлина. Полупроводникови материали формират първите три слоя, докато най-долният пласт е от германий. За да повиши ефективността на това чудо, Semprius гарнирала технологията със специализирана оптика, която е състояние да концентрира разсеяната светлина повече от хиляда пъти.

Multijunction-Solar-Cell-Illinois-Urbana-Champaign-2

Решетъчната структура на новия вид слънчев модул изисква композицията на слоевете да пасва съвсем точно. Това е трудно, тъй като с увеличаването на броя на пластовете става все по-трудно те да се напаснат 100% точно. Роджърс и неговият екип са създали и методи, които помагат да се избегнат евентуални интерфейсни отражения и термомеханичното натоварване. Сега екипът работи по създаването на подобни клетки с още повече пластове – пет или шест слоя – което да ги направи още по-ефективни в преобразуването на светлината.

Multijunction-Solar-Cell-Illinois-Urbana-Champaign-3

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*