Еко-къщаta Varatojo е изградена от рециклирани траверси и корк

Португалия произвежда около 50% от световното производство на корк – и този красив семеен дом в Лисабон използв сериозно бързо възобновяемия материал. „Atelier Data“ е създало еко-къщата Varatojo от рециклирани железопътни траверси, оцветен бетон и дървесна кора. Блестящото жилището е закътано и скрито от природните стихии, но все пак разкрива великолепна гледка към Лисабон.

Atelier-Data-Cork-Varatojo-House-In-Portugal-1-600

Входът на къщата Varatojo лежи на края на бетонна рампа. Дървена стена, направена от регенерирани железопътни траверси, защитава тази област от силните планински ветрове. Този материал, използван повторно, е отразен и във фасадата на дома, която може да се плъзне, за да се отвори и разкрие входа и интериорните пространства. Отвън домът е облечен в ярко оранжев цимент, рециклирано дърво и корк. Жилищните площи се извиват около потъналата градина, изобилстваща от тучна местна растителност.

Тясната връзка между сградата и нейната околност продължава и вътре в дома – екран от корк разделя входа от дневната с отворен план. Рециклираните железопътни траверси, които са останали от оградата, образуват стълба към спалнята на горния етаж. Самостоятелната баня гледс към градината чрез прозорец, която е сгушена в „джоб“ във фасадата.

Малка, модерна и луксозна, тази еко къща в Португалия се радва и на плувен басейн с невероятна гледка към северните хълмове на Лисабон. А доколко това само по себе си е екологично, преценете сами….

Atelier-Data-Cork-Varatojo-House-In-Portugal-8-600 Atelier-Data-Cork-Varatojo-House-In-Portugal-7-600 Atelier-Data-Cork-Varatojo-House-In-Portugal-6-600 Atelier-Data-Cork-Varatojo-House-In-Portugal-5-600 Atelier-Data-Cork-Varatojo-House-In-Portugal-4-600 Atelier-Data-Cork-Varatojo-House-In-Portugal-3-600 Atelier-Data-Cork-Varatojo-House-In-Portugal-2-600

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*