Отрова от паяк може да се окаже пестицид, безопасен за пчелите

Снимка: David Paloch, CC BY-SA 3.0

Един нов вид пестицид може да се окаже гоялма стъпка в спасяването на пчелите.

Медоносната пчела опрашва около 90% от всички цъфтящи култури, но през последните години пчелната популация драстично намалява по цял свят. Вече има много доказателства, че това е пряко свързано с често използвани инсектициди, които водят до масовата смърт на много пчели. На свой ред това е вдъхновило някои учени да търсят алтернативи, безопасни за пчелите.

Екип от изследователи съобщава за създаването на безопасен за пчелите пестицид, произведен чрез сливане на отрова от вид австралийски паяк (Hadronyche versuta) с протеин от обикновено кокиче (Galanthus Nivalis).

AustralianMuseum_spider_specimen_21
Австралийският паяк Hadronyche versuta е известен с това, че плете мрежи, които приличат на фуния. Снимка: Toby Hudson, CC-BY-SA-3.0-au

Екипът твърди, че този токсин избирателно атакува централната нервна система на масови селскостопански вредители като бръмбари и листни въшки, но оставя медоносни пчели невредими.

Снимка: David Paloch, CC BY-SA 3.0
Снимка: David Paloch, CC BY-SA 3.0

След излагането на пчели на въздействието на новия вид пестицид в продължение на 7 дни изследователите са открили, че няма никакви вредни последици върху способността на пчелите за учене или за оцеляване. При директно инжектиране на токсина от пестицида учените установили, че само 17% са засегнати от него и умират в рамките на 48 часа. Екипът сега планира да тества ефекта на токсина върху други полезни опрашители, като диви пчели.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*