5 причини за успеха на електрическите велосипеди

Има пет причини, поради които електрическите велосипеди ще се наложат в практиката. При това ще се наложат много по-успешно от електрическите автомобили. Дръзкото твърдение поднесе Я. Дитрих от чешката фирма Еkolo.cz, по време на шестия международен конгрес и изложба “Енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници”, организиран от Виа Експо в Международния изложбен център в София.

Ето какво ще ги направи популярни, според Дитрих:

  • Лесно се паркират – не заемат много място и нямат нужда от електростанции,
  • Позволяват повече движение по улиците – 16 байка заемат място колкото 1 кола,
  • Ниска е цената им на притежание,
  • Нямат вредни емисии,
  • Сигурността им е на отлично ниво.

Към всичко това следва да се добави, че електрическите велосипеди са приятни за каране, атрактивни на вид, често пъти дори по-елегантни от класическите велосипеди. Това не са мотори или скутери, както някои хора си мислят, подчерта Дитрих. На вид са обикновени велосипеди, с тази разлика, че на тях е закачена батерия и няколко аксесоара към нея.

Факторите, които биха могли да се окажат пречка за разпространението на електрическите велосипеди, най-общо казано са два. От една страна това е разнообразието на моделите батерии, които се предлагат на пазара. От друга страна стои въпросът за инфраструктурата – не навсякъде са налице вело-алеи, а в някои страни дори и да има такива алеи, пешеходците не зачитат предназначението им.

Пречки могат да се окажат и специфични локални фактори, оказа се по време на презентацията на Дитрих, който бе осигурил един електрически велосипед за демонстрационни цели по време на семинара. Сутринта преди първия лекционен ден чехът установил, че някой е скъсал веригата на байка. „Наложи се да търся майстор, който да я ремонтира бързо“, сподели изуменият чужденец и посочи, че подобен вандализъм също може да съсипе пазара на електрическите байкове в някои страни.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*