„Пикселната сграда“ е 100% самодостатъчна: не й трябват ни вода, ни ток

Pixel-Building-Studio505-4-600

Не, това не е ренденринг от проектите на някое архитектурно бюро. И това на покрива не са базови станции за клетъчната мрежа на някой оператор.

Тази луда сграда е истинска, „жива“ структура и тя е много известна, защото е първата въглеродно неутрална сграда в Австралия. Изградена през 2011 г., „Пикселната сграда“ е офис сграда в Мелбърн, която е събрала 105 точки от зелената рейтингова система на Австралия Green Star. Замислена е като образец за това какво е възможно от гледна точка на енергийната ефективност, възобновяемите енергийни източници, събирането на вода, намаляването на отпадъците и зелените покриви. Възможността за събиране на вода и генериране на енергия са не просто модерни – те правят сградата напълно самодостатъчна във всички отношения!

Pixel-Building-Studio505-1-600

„Пикселната сграда“ е замислена като офис-сграда на бъдещето, прототип на търговски сгради, които произвеждат собствената енергия и събират собствената сси вода за бъдеща употреба, за да щадят природата. Сградата е четириетажна и е дом на стоителната фирма Grocon, която искала „пикселната сграда“ да стане пример за други нейни проекти. Е, успели са – сградата е постигнала перфектен резултат от 100 точки по рейтинговата система Green Star и е спечелила допълнителни пет точки за иновации в постигането на въглероден неутралитет. Тя включва система за вакуумна тоалетна, система за анаеробно разлагане и редуциран паркинг за коли.

Офис сградата включва зелен покрив, засаден с местни растителни видове, който освен това събира дъждовна вода. Въз основа на исторически данни за валежите инженерите са го проектирали така, че сградата е в състояние да събира толкова вода, колкото са й нужни вътре в офисите. Това прави тази сграда „водно неутрална“. Енергийно ефективният дизайн включва използването на „пикселизирана“ фасада от сенници, прозорци с двоен стъклопакет, много дневна светлина и естествена вентилация. Така се намалява необходимостта от енергия. Междувременно слънчеви панели и вятърни турбини с вертикална ос, разположени на покрива, генерират достатъчно енергия, за да компенсират потреблението на електроенергия на сградата. Пъстроцветната фасада на „Пикселната сграда“ й придава уникална идентичност и я отличава от съседните структури.

Pixel-Building-Studio505-12-600 Pixel-Building-Studio505-11-600 Pixel-Building-Studio505-5-600 Pixel-Building-Studio505-6-600 Pixel-Building-Studio505-2-600 Pixel-Building-Studio505-3-600

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*