Портативна сгъваема вятърна турбина тежи по-малко от 2 кила

Почти постоянно ни информират за нов вид преносимото устройство за слънчева енергия – за зареждане на мобили телефони и лаптопи, за монтиранена прозорци и чанти и т.н. Mалко обаче са портативните вятърни турбини, дори и самоделните. Но тази нова, широка гама от устройства, които могат да ни осигурят енергия далеч от жиците на „енергото“, е страхотна, защото колкото повече опции са на разположение, толкова повече хора ще намерят някоя от тях за приложима в своя случай – това е чудесен начин да популяризираме възобновяемата енергия в ежедневието.

windpax_2

Най-новата „лична“ вятърна турбина се нарича WindPax и нейните изобретатели са предприели кампания за обществено финансиране в Kickstarter, за да съберат пари да я произведат. Тя е хубава не само защото осигурява чиста енергия, а и защото нейната приспособимост към различни сценарии и ситуации я прави годна за използване на много места. Има две модификации – малката WISP и голямата “Breeze”.

WISP може да се сгъва и става достатъчно малка, за да се побере в раница. Може да бъде сглобена, за да , но могат да бъдат сглобени, за да достигне 1,8 метра височина и е с диаметър 30 см. Тя може да произвежда 25 W при средни скорости на вятъра. Енергията се съхранява в подвижна батерия във вид на „пръчка“, която може да зареди iPhone 3 пъти, когато е напълно заредена. Устройствата могат да се зареждат директно от вятърната турбина или от „пръчката“ с батерията, кяото служи като зарядно устройство.

windpax_1_jpg

„Пръчката“ има и LED дисплей на единия си край, така че може да се използва и като фенерче.

Турбината може да бъде монтирана по няколко различни начина: да бъде окачена на дърво или върху издигната повърхност, прикрепена към повърхността на масата или на релса. Прикрепването може да стане и чрез подвижна скоба или чрез разгъване и разпъване на малка мачта.

„Breeze“ е по-голям модел. Висок е 3 метра, когато е напълно сглобен, и е в състояние да генерира 100 W при средно силе вятър. Комплектован е с 12V адаптер в допълнение към USB батерията. Подходящ е за по-дълги пътувания на къмпинг.

И двата модела разполагат с гъвкави пластмасови лопатки, които правят турбината безопасна при удар. В случай на много висока скорост на ветровете, перките се „пречупват“ истават плоски, така че устройството не се поврежда.

3 коментара

  1. В гората можеш да ползваш гугъл мапс и ГПС. Можеш да търсиш интересни места, пътеки и др. Можеш да си провериш служебния мейл и да отговориш на подходяща оферта. Особено вечер, когато другите са се омотали около огъня, а ти си трезвен.

  2. Е как да не ти трябва интернет в гората?!?! Как ще си качиш селфито от гората във фейсбук???

  3. за къмпинг по-голямата става. но да излезеш сред природата и да ползваш телефона с изключение на камерата да снимаш е много глупаво. не ти трябва интернет в гората.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*