Птици, делфини и костенурки опазвани чрез 5-те проекта по Мтел еко грант

Птици, делфини и хищници ще бъдат опазвани чрез финансирането, отпуснато за 5 еко-проекта по програмата Мтел еко грант. Днес организациите, избрани да осъществят проектите, подписаха своите договори с Мтел. Те бяха избрани измежду 28 кандидатстващи предложения.

За четвърта поредна година Българско дружество за защита на птиците ще работи за опазване на пернатите обитатели на страната. Техният проект ще доразвие технологичната платформа за разпознаване на птици, която засега е достъпна само за Android-базирани смартфони.

DSCF4965
Радосвета Кръстанова, председател на еко-сдружението „Щастливеца“, подписва договора за грант от Мтел

Делфините, които често се оплитат в рибарските мрежи, ще са обект на опазване в проекта на Сдружение за дива природа „Балкани”. Инициативата предвижда използванетона специални електронни устройства при мрежите на рибарите, които отблъскват делфините и по този начин хем ги предпазват, хем помагат на рибарите да избягват неловката ситуация с уловени делфини.

Посветено на защитата на хищниците, природозащитното сдружение „Биосфера” от Хасково ще се заеме с един малко познат вид – сухоземните костенурки.

Разработването на биоградини с финансиране от МТел еко грант ще проължи и тази година, но не с детска биоградинка, а с био-център в Витоша, който ще бъде изграден на принципите на пермакултурата. Проектът е отново образователен и има за цел да разпространи идеите за пермакултурата, а защо не и да вдъхнови други подобни градинки.

Националната асоциация на ресурсните учители в Стара Загора пък ще обучава деца, включително такива в неравностойно положениие, за основните положения в опазването на природата.

Неправителствените организации, които ще реализират петте проекта, ще получат от Мтел бюджет на обща стойност 50 000 лева.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*