Френската ядрена енергия ще се окаже по-скъпа от ВЕИ до 2020 г.

Nuclear power stationЕлектроенергията, произведена от наземните вятърни и слънчеви централи, може да се окаже по-евтина от тази, добивана от модернизирани ядрени централи във Франция до края на това десетилетие. Данните са от ново изследване на екологичната организация Грийнпийс.

Изследването бе публикувано седмици преди министърът на енергетиката Сеголен Роял да представи основните насоки на дълго очакваната рамка за новия енергиен закон. Тя трябва да очертае пътя за намаляване на дела на атомната енергия във Франция до 50 процента – от сегашните 75 процента.

Нарастващите разходи за ядрена енергия във Франция станаха повод за загриженост, а правителството трябва да създаде независими експертни институции, за да гарантира планирането на дългосрочни инвестиции в енергетиката, обяви една парламентарна комисия в свой доклад, публикуван във вторник.

Според проучването на Грийнпийс, инвестицията, нужна за модернизацията на френските 58 ядрени реактора, за да се спазят новите правила за безопасност на ЕС, ще повиши средните производствени разходи за електроенергията до 133 евро на мегават час.

Тази прогноза, която се основава на удължаване на продължителността на живота на сегашните реактори с 10 до 50 години, включва по 4,4 милиарда евро на реактор за работа. Това ще направи ядрената енергия по-малко конкурентоспособна в сравнение с наземните вятърни мощност около 2015 г., се казва в изследването. Грийнпийс обаче изчислява цената на фотоволтаичната енергия на по-малко от 134 еро на MWh към 2019 година. Това ще я направи по-конкурентна от обновените френски ядрени централи по това време.

Държавното електроенергийно дружество EDF заяви, че очаква инвестиции от около 55 милиарда евро до 2025 г., т.е. по-малко от 1 милиард евро на реактор, за надграждане на реакторите в светлината на поуките от аварията във Фукушима в Япония. Държавният регулатор обаче вдигна тази оценка на52,5 млрд. на реактор.

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*