Сиропиталище в Мали се охлажда чрез естествена вентилация и зелени стратегии

Изградено сред непоносимата жега на Западна Африка, сиропиталището Falatow Jigiyaso няма нужда от климатик или вентилатори, за да се охлажда – там това е постигнато чрез комбинация от естествена вентилация и „зелени“ строителни техники. F8 Architecture са проектирали детския дом с фотоволтаични панели и местна система за преработка на отпадъчните води, захранвайки малко езеро, в което се отглежда риба. Това дава възможност на сиропиталището да образова децата и местните жители за устойчивите практики, от които могат да се възползват всички.

Falatow-Jigiyaso-Orphanage-F8-Architecture-1-600

F8 Architecture са следвали няколко ключови принципа при проектирането на Falatow Jigiyaso: Намаляване на слънчевотото затопляне, естествена вентилация, подобряване на топлинната маса. За тази цел при изграждането на стените са използвани кухи „Н“-образни бетонни блокове, пълни със смес от кал и зърнени люспи. Вторичен покрив осигурява сянка от слънцето, покривайки част от сградата и осигурявайки тераса за дейности на децата на първия етаж. Естествената вентилация е постигната чрез внимателно планирано оформление и добавяне на вентилационни решетки във всяка от сградите.

Falatow-Jigiyaso-Orphanage-by-F8-Architecture-6-600

Тъй като Мали е изправена пред сериозни водни проблеми, системата за управление на отпадъчните води на е ключова в проекта. След като твърдите отпадъци бъдат отделени, течността преминава през био-филтър с анаеробни бактерии за пречистване на водата. След това пречистената вода се влива в отворено езеро, което се използва за отглеждане на риба. Излишъкът се използва за земеделие. Системата е толкова ефективна, че води до няколко реколти годишно, а не само една. Това позволява на сиропиталището да възпитава децата така, че да ги учи на природниметоди за градинарство и земеделие и отглеждане на риба.

Falatow-Jigiyaso-Orphanage-by-F8-Architecture-4-600 Falatow-Jigiyaso-Orphanage-by-F8-Architecture-2-600 Falatow-Jigiyaso-Orphanage-by-F8-Architecture-5-600  Falatow-Jigiyaso-Orphanage-by-F8-Architecture-7-600 Falatow-Jigiyaso-Orphanage-by-F8-Architecture-3-600

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*