Ядливи и полезни растения за зелен двор без много усилия

Поддържането на двор със зелена морава в английски стил безспорно е приятно занимание, а резултатът радва окото. Но в стремежа да съчетаем полезното с приятното има и вариант да поддържаме зеленината в двора, отглеждайки полезни „треви“. Заменяйки част от моравата с тревата с ядливи или полезни по друг начин растения, човек може да запази зеленината в двора, осигурявайки си и нещо вкусно и ароматно. Ето няколко идеи.

Мента

edible-ground-cover-plants-mint

Ментата е полезна добавка – като подправка за ястията, като билка за чай, като ароматизатор за стаята и дори като репелент срещу комари и други досадмни мушички. Освен това тя е прекрасна зелена покривка за двора. Обича по-сенчестите и по-влажни места. Разпространява се бързо и това може да бъде добре, ако човек я консумира активно, но може да бъде и не толкова добре, защото бързо завзема нови територии. Има най-различни разновидности.

Мащерка

edible-ground-cover-plants-thyme

Мащерката е отлична подправка за всяко ястие. Чаят от мащерка успокоява кашлицата. Освен това обаче тя покрив земята чудесно и я краси със своите лилави нюанси. Полезна и приятна, тя обича най-слънчевите места и търпи суша.

Горски ягоди

edible-ground-cover-plants-alpine-strawberry

Плодовете на горските ягоди са изключително ароматни и радват малки и големи с дребните червени топченца, скрити сред тревата. От тях се прави превъзходно ягодово сладко. Обичат по-енчестите части от дворовете и се разпространяват лесно – рак за по-мързеливите любители на ягодата.

Розмарин

edible-ground-cover-plants-creeping-rosemary

Розмаринът е друга популярна кулинарна билка, която лесно се отглежда в градина. Има и пълзяща „версия“, която може да бъде отлично допълнение към дворовете, която е отлично допълнение за зелената градина, особено в сухите региони. Обича много слънце.

Риган

edible-ground-cover-plants-oregano

Друга популярна кулинарна билка, която може да се използва като земно покритие, е риганът, друг член на семейството на ментата. Риганът е доста устойчив на суша, предпочита слънце и добре дренирана почва и е едно от тези растения, които наистина не харесват прекалено влажна земя. Може да се бере често, радвайки стопаните си със своите ароматни листа.

Джоджен

21877980

С него трябва да се внимава – той е истински плевел. Неговите ароматни листа имат силен мирис, предпочитан като подправка за ястия, но е добре дошъл и за изработката на ароматни коктейли – например с лед и лимон. Обича полу-слънчеви – полу-сенчести места и расте „като луд“, поради което в един момент може да се окаже натрапник.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*