Елон Мъск „отвори кода“ на всички патенти на Tesla

Елон Мъск „отвори кода“ на патентите на Tesla за нейната технология за електрически колии зарядни станции. Според Мъск, това е опит да се стимулира един по-широк пазар за превозните средства с нулеви емисии.

В блог пост бизнесменът заяви, че технология на компанията ще бъде свободна за използване за всеки, който иска да я приложи „добросъвестно“. В прес-съобщението си компанията официално написа, че няма да инициира патентни съдебни дела срещу когото и да е, който, в израз на добра воля, иска да използва нашата технология“. Така всеки с добра идея ще може да развива технологията и да я усъвършенства.

Мъск е решил, че рискът електрическите коли не успеят да достигнат пазарните обеми, необходими за предотвратяне на климатичните промени, е по-голям от заплахата Tesla да бъде изхвърлена от пазара от по-големи конкуренти.

800px-Elon_Musk
Елон Мъск, снимка: Brian Solis, CC-2.0

Програмите на други производители за разработката превозни средства, които не изгарят въглеводороди, съставляват „далеч по-малко от един процент“ от общите продажби на автомобили, посочи Мъск. Той прогнозира, че обемът на производството на електрически превозни средства може да бъде подсилен от решението на Tesla да пусне своите патенти под „отворен код“, т.е. свободен лиценз.

„Нашата истинска конкуренция не са малките електрически автомобили, различни от Tesla, които се произвеждат, а по-скоро огромният поток от бензинови автомобили, които се произвеждат по света всеки ден.

В символичен жест компанията е свалила всички патентни свидетелства от стените на офиса си в Пало Алто, Калифорния.

9 коментара

  1. Той е колос, а вероятно е Аватар, дошъл на Земята да помага на човечеството! Това не е обикновен човек, проследете живота му и за колко години постига такива върхове, не за богатство, а за хората… Или прероден Тесла, който е живял само за науката и да облекчи по някакъв начин живота на обикновения човек. Нито е имал пари, нито семейство… Възхитително!

  2. Набор 1971 е съставен от УНИКАЛНИ хора.Проверете ако искате.Ние хората не-знаем защо е така НО,това са хора НЕ-съизмерими със сегашната реалност.

  3. Поклон на този колос с космическо съзнание!!! Дочаках човек на ключова позиция да покаже че има по-висши ценности от купюрите!

  4. Моля, дайте ми мейл на Елон Мъск, защото от доста време ме интересуват тези технологии и патенти….

  5. Елън Мъск е човек,достоен за уважение.Браво!

  6. Едно решение което заслужава нашите адмирации .За тези които не са разбрали -не става дума за откритията на гения Никола Тесла ,а за патентите на електромобилите Тесла произвеждани в Щатите . Едни доста иновативни модели !!!

  7. Това ще освободи много народи от Амирекански и Европейски колонизация.
    Това дело не по – малко геройство от откривателя.

  8. Това е един от малкото хора надживял времето си. Този човек доказва,че нашата цивилизация все още има шанс да оцелее, и показва, че трябваше да минат хилядолетия, докато хората разберат нещо толкова просто, това което е разбрал този извисен човек.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*