Обама призова завършващите студенти да приемат присърце спасяването на климата

С борбен тон и нотка на лична кауза американският президент Барак Обама се обърна към група завършващи студенти с призив да приемат присърце борбата срещу глобалното затопляне.

Обама бе поканен да държи реч пред новия випуск, завършващ Университета на Калифорния в Ървайн. В обръщението си към тях Обама призова никой да не се съмнява, че изменението на климата е реалност.

ObamaSouthCarolina
Снимка: transplanted mountaineer, CC-2.0

„Когато президентът Кенеди … ни поведе към Луната, имаше много хора, сериозно оспорваха идеята, че това си струва … но никой не пренебрегна науката. Не си спомням някой да каза, че Луната я няма, или пък че тя е направена от сирен“, каза Обама. „Днешният конгрес обаче е пълен с хора, които упорито и автоматично отхвърлят научните доказателства за изменението на климата. Те ще ви кажат, че това е измислица, или просто прищявка.“

Обама каза, че някои от опонентите на климатичните промени отхвърлят твърдението, признавайки, е че те самите не са учени.

„Аз също не съм учен, но ние имаме наистина добри учени в НАСА. Знам, че преобладаващото мнозинство от учени, които работят върху проблема с изменението на климата, включително и такива, които някога са оспорвали данните, днес вече не водят този спор“.

Наскоро администрацията на Обама предприе крути мерки за намаляване на въглеродните емисии от енергетиката. Касбинетът обаче продължава да търпи критики от някои еколози заради одобрението на петролопровода Keystone XL, който ще пренася нефт от Канада до Мексиканския залив САЩ.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*