Жалбите заради мръсен въздух в Китай се увеличили двойно за 5 месеца

Жалбите, свързани със замърсяването на въздуха в китайската столица Пекин, са се увеличили повече от два път през първите пет месеца на 2014 г., обяви комисията по градската среда в града. Това е още един знак за нарастващия обществен гняв относно цената на бързия икономически растеж на китайската столица.

Общинското бюро по околната среда в Пекин разкри късно вечерта в петък, че общо 12 599 официални оплаквания относно смога в града са били подадени от граждани в периода от януари до май. Това е брой, който е със 124% по-висок в сравнение със същия период на миналата година.

1433250_12943807

Пекин, който често бива обвит в отровен смог, поведе „война срещу замърсяването“, която беше обявена от премиера Ли Кекианг през март в опит да овладее нарастващото обществено недоволство от състоянието на въздуха, реките и почвите в страната.

Смогът е основен проблем в 72.6% от общия брой жалби, свързани с околната среда, изпратевни до властите в Пекин от януари до май, каза бюро по околна среда.

В опит да разсее потенциалните източници на обществени вълнения правителството на Китай прави всичко възможно да покаже, че стои твърдо на страната на обществото в борбата срещу замърсяването. За целта бяха въведени редица мерки като създаване на горещи линии, работни групи и екипи за бърза реакция и насърчаване на гражданите да участват в кампании срещу нарушителите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*