Може ли кафето да „ободри“ биогоривата?

Може ли да сипете в колата си кафе и тя да върви? Скоро може да се окаже, че може. Изследователи от Университета в Бат смятат, че са отговорили утвърдително на горния въпрос с разкриването на начин да се произвежда биодизел от остатъчните утайки от смляното кафе.

Екип от университетския Център за устойчиви химични технологии наскоро публикува изследванията си в журнала ACS за енергийни технологии и горива. Статията очертава п-подробно как може да бъде извлеченомасло от кафе-утайката чрез накисване в органичен разтворител чрез процес, известен като „трансестерификация“.

coffee-206142_640
Снимка: eliasfalla, CC-1.0

Проучването също показва, че различните видове кафе може и да имат различни вкусове, но е налице съвсем„малка промяна“ в качеството на биодизела, получен от утайката на кафето.

„Добивите и свойствата на биодизеламогат да се различават в зависимост от условията на растеж на текущите суровини за биодизел, което понякога води до отпадане от спецификацията“, каза д-р Крис Чък, научен сътрудник в университета. „Еднаквостта на всички проби биодизел от утайка на кафе е добра новина за производителите на биогорива и потребителите“.

Базираното на кафе-утайка биогориво на практика ще може да се произвежда в търговски количества и така да се намали въздействието върху земеделските земи и хранителните запаси, свързани с биогоривата от първо поколение. „Около осем милиона тона кафе се произвеждат в световен мащаб всяка година. Отпадъчната кафе-утайка съдържа до 20 на сто масло на единица тегло“, обяснява Чък. „Това масло също свойства, подобни на настоящите суровини за биогориво. Но докато те се отглеждат специално за производството на гориво, утайката от кафе е обикновен отпадък. Използването му носи реален потенциал за производство на наистина устойчиво биогориво от второ поколение“.

2 коментара

  1. И какъв е проблема, по добре на понички, кебапчета, кюфтета или риба отколкото на некачествен дизел/газьол или каквото там слагат вече в цистерните по бензиностанциите – добре че вече 3 години не зареждам на бензиностанция. Но от друга страна е екологично.

  2. Сега след колите с дизелови двигатели мирише на понички, а в бъдеще ще замирише на кафе и на какво ли още не?!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*