LED осветление обещава нова ера в земеделието на закрито

В закрити пространства се отглеждат зеленчуци на места, където традиционното земеделие е невъзможно. LED осветление, което използва 85% по-малко енергия от традиционните системи, обещава нова ера в сектора.

Разработката е дело на Royal Philips и Green Sense Farms (GSF), чикагски производител и търговец на земеделски култури. Двете компании са изградили една от най-големите оранжерии, в която се използват светодиодни решения LED Grow, изцяло съобразени със специфичните култури.

Този иновативен модел на земеделие позволява реколтата да се събира 20-25 пъти годишно, като се използват оптимизирани решения за осветление и се употребява 85% по-малко енергия. В резултат на това ще последва увеличение на добива и намаляване на оперативните разходи, а потребителите ще разполагат целогодишно с местно отглеждани свежи зеленчуци.

Philips-GSF-ins

Чувствителността на растенията към светлината е много различна от тази на човешкото око. Растенията използват по-ефективно определени дължини на вълната от спектъра на светлината и отговарят по различен начин на различни комбинации от дължини на вълните. Съвременните LED технологии позволяват фина настройка на осветлението за оранжерии в зависимост от нуждите на специфичните култури.

Благодарение на това, че светодиодните решения работят при ниски температури, те могат да бъдат поставени по-близо до растенията и да бъдат оптимално позиционирани. По този начин се осигурява напълно равномерно осветяване на растението, поясняват от Philips.

GSF използва вертикална хидропонна технология с Philips LED Growing Lights, която позволява на производителите на земеделски култури да осигурят постоянно количество продукция целогодишно. Чикагската компания е инвестирала милиони долари, за да обнови и оборудва близо 30 000 кубични метра закрита земеделска площ, състояща се от четиринадесет кули, високи по 25 фута (7,62 м), в две помещения за отглеждане на растения чрез контролиран климат и енергийно-ефективни осветителни решения на Philips.

Този метод елиминира нуждата от вредни пестициди, торове или консерванти, създавайки естествено отгледана продукция, без химикали. „Отглеждайки нашите култури вертикално, имаме възможност да съберем повече растения на 1 акър (4046,85 m?) площ, което увеличава и годишната реколта. Ние имаме малко отпадъци, без оттичане на отпадни води и минимално количество парникови газове, тъй като храната се отглежда там, където се консумира”, поясняват от компанията.

GSF планира да построи малки оранжерии в институции като колежи, болнични комплекси и военни бази, които могат да снабдяват по-големи общности със свежа храна, без да е необходимо тя да пропътува голямо разстояние, за да достигне до тях.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*