Слънцето – най-сериозният ВЕИ в Турция

Слънчевата енергия е най-сериозният възобновяем енергиен източник в съседна Турция. Нейният потенциал е най-голям в сравнение с всички останали ВЕИ, които страната развива, разбра се от представянето на Турция по време на шестия международен конгрес “Енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници”, организиран от Виа Експо в Международния изложбен център в София.

Потенциалът на вятърните ферми в страната се изчислява на 400 тераватчаса годишно. Геотермалната енергия е сподобна да добави още 16 твч годишно. Енергията от биомаса има относително скромен принос – 1,58 твч. Слънчевата енергия обаче се оценява на цели 500 твч годишно. Тя е повече от енергията от водни електоцентрали – 450 твч. годишно.

В момента в Турция се водят дебати относно тарифите за изкупуване на електроенергия от ВЕИ. Очаква се те да се увеличат неколкократно през идните няколко години. В момента цената на електроенергията е 8,25 евроцента на квч., а се очаква тарифата за изкупуване на соларна енергия да достигне 18 евроцента. Най-вероятно резултат от разговорите ще има около юли месец.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*