Мтел ще финансира мобилно приложение за защита на птиците

Проектът на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП): „Модерната природозащита: съвременни комуникации в подкрепа на науката на гражданите”, спечели финансиране по програмата на Мтел еко грант.

Основната цел на проекта е създаване на модел за модерна природозащита, основана на науката на гражданите, използваща средствата на съвременните комуникации, социални мрежи и технологии – мобилното приложение SmartBirds Pro за професионално събиране на полева биологична информация.

Приложението ще облекчи и ускори събирането на научни данни и техния анализ и ще направи наблюдението на птици достъпно за много хора – учени, доброволци, граждани с интерес в биоразнообразието, както българи, така и чужденци, които ще ползват английската версия на приложението, поясниха от БДСП.

В рамките на проекта ще бъде създадена нова професионална версия на разработеното преди две години смартфон приложение SmartBirds. То е първото в България и едно от малкото в света приложения за смартфони и други мобилни устройства за определяне на птиците, като представя всички 269 птици, гнездящи у нас.

SmartBirds-ins

В програмата са включени снимки на птиците, карти с разпространението им в България и информация за това как изглеждат, с какво се хранят, какви местообитания предпочитат и къде могат да бъдат наблюдавани. Включена е и кратка информация за тяхното размножаване, периодите на миграция, природозащитния им статус и заплахите, които ги грозят.

Електронният дневник позволява записване на наблюдаваните птици, точно определяне на GPS координатите, автоматично въвеждане на данни за наблюдател, дата и час. Направените записи могат бързо да бъдат споделяни с приятели чрез електронна поща и социални мрежи.

„Мобилното приложение SmartBirds Pro ще позволява всеки наблюдател да записва данни за местоположение на птици, като използва таблет или смартфон. То ще промени цялостния контекст на българската природозащита – от територия, „запазена” за учени и професионалисти, опазването на невероятното ни природно богатство ще се превърне в платформа за въвличане на обществото в проблемите с околната среда”, коментира авторът на приложението Светослав Спасов от БДЗП.

Безвъзмездната помощ от Мтел еко грант 2014 за проекта на Българското дружество за защита на птиците възлиза на 14 597 лева, а продължителността е 7 месеца.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*