Елън Мъск иска да направи „готино изглеждащи“ слънчеви панели

Едно от нещата, които останаха незабелязани покрай новините за „гигафабриката“ на Tesla и отварянето на нейните лицензие една реплика на Елън Мъск, споделена в неформална среда пред американски журналисти. Изречението, споменато мимоходом от Мъск, гласи, че една от целите му е чрез фирмата си SolarCity да направи свои собствени панели, котио да са „готино изглеждащи“, така че повече хора искат да ги сложат на къщите си.

gable-59793_640
Снимка: Hans, CC-1.0

Ако сте поддръжник на соларната енергия, навярно спонтанно харесвате вида на соларни панели по покривите. За опвечето любители на екологията видът на фотоволтаиците по къщите е приятна гледка. За мнозина обаче това не е така – и соларните панели, подобно на сателитните чинии и клетките на мобилните мрежи, са досадно загрозяващо допълнение към покривите. Как ли обаче могат да изглеждат готините соларни панели, които Мъск си представя?

Тъй като соларните панели са семпли (визуално), няма кой знае колко неща, които могат да се променят във вида им. Един възможен вариант е да се търси как да бъдат просто по-малко видими, за да не дразнят окото. Друг вариант е да се изграждат така, че да изглеждат подобно на традиционните материали за направата на покривите. Обратното също е вариант – да се набиват на очи – но с интересни видимите модели и цветове (и все пак не бива да се забравя, че трябва да са тъмни, за да абсорбират светлината). Но какво ли в крайна сметка си представя Мъск, засега остава загадка.

Във всеки случай идеята е добра, а и важна, защото покривнитесоларни системи са сегмент, който се разраства бързо, а потенциалът му е висок.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*