Изменението на климата заплашва и туризма

Изменението на климата се оказва нарастваща заплаха за туризма. Ефектите от затоплянето на планетата водят до размразяване на ски курорти и разграждане на коралови рифове. Самата туристическа индустрия трябва да направи повече, за да ограничи своите растящи емисии на парникови газове, според ново проучване.

Емисиите на парникови газове от туристическия сектор, които се влияят от постоянното нарастване на пътуванията, ще достигнат около 10 на сто от общия обем емисии в целия свят до 2025 г. В момента те са между 3.9 и 6 процента.

Ала секторът на туризма ще бъде сериозно засегнат от изменението на климата, според проучването на Института за устойчиво лидерство при Кембриджкия университет (CISL), бизнес-школата „Judge“ и Европейската фондация за климата.

beach-268965_640
Снимка: sunaonne, CC-1.0

Кораловите рифове, например, допринасят с по 11.5 милиарда долара на година приходи от туристически дейности. Те обаче са под заплаха заради топлите температури на морската вода, покачването на морското равнище и подкиселяването на водата – причинена от натрупването на въглероден диоксид в атмосферата.

По-топлите зими пък съкращават сезона на зимните спортове и заплашват жизнеспособността на някои ски курорти, според доклада.

Е, ски курортите могат да се опитат да се адаптират чрез привличане на летни туристи, например, или пък да купят повече машини за сняг. Въпреки това „е трудно да се разкаже положителна история около ски курортите,“ казва Елиът Уитингтън, директор по изменението на климата в CISL.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*