В просторни зелени площи вместо в клетки ще живеят животните в новия бургаски зоопарк

Впечатляващи редки и екзотични животински видове от различни континенти ще живеят в близка до естествената им среда в просторен нов зоопарк до Бургас. Идеята е вместо в клетки, представителите на фауната да бъдат отделени едни от други на големи територии със специални заграждения, които да осигуряват сигурността, както на обитателите, така и на посетителите.

Община Бургас заложи предвиждания и анонсира тази своя идея още при изготвянето и одобряването на общия устройствен план на града преди няколко години и до момента не се е отказала от нея. Реализирането на инвестиционното намерение ще мине през няколко етапа.

otters-359128_640
Снимка: Stevebidmead, CC-1.0

Амбициозният проект в момента е на ниво прединвестиционно проучване. Предвижда се модерният зоопарк да бъде разположен в землището на кв. Горно Езерово, на обширна територия в непосредствена близост до езерото „Вая“, над което минава пътят Виа Понтика – една от големите въздушни магистрали на мигриращи птици. Теренът е с изложение, което позволява наблюдение на прелитащите и обитаващи езерото птици.

Предвидено е в зоопарка да бъдат тематично обособени поетапно 7 зони – Европа, Южна Америка, Европа – 1 и 2, Азия, Северна Америка, Арктика.

Идеята е там да има както познати местни, така и екзотични видове, които да обитават близка до естествената им среда на живот – редки представители от семейство елени, камили, сови, соколоподобни, хищници, чифтокопитни, зайцевидни и гризачи. В екзотичната селекция ще попаднат замбари, теменги, паякообразни, маймуни, африкански ушати сови, далматински соколи, леопарди, медоеди, хермелини и др.

Община Бургас желае там да бъдат изградени и зони за детски игри, научно-изследователска база, зелено училище, ботаническа градина, кафета и ресторанти за обслужване на посетителите. В обхвата на предложението е заложено изграждането на ветеринарна лечебница, която да осигури грижи за обитателите на зоопарка.

Създаването на един съвременен парк, съчетаващ в себе си различни зони за образование, отдих, научно-изследователска дейност и атракции, е от изключителен обществен интерес и първостепенно значение за жителите и гостите на града. Бургас има право да иска такава придобивка, тъй като в момента бургазлии пътуват с децата си до Айтос или по-далече, за да им покажат света на животните. Той е единственият от големите градове у нас, който няма зоопарк.

Предвижда се изграждането на проекта да стане на няколко етапа.

Във връзка с реализиране на инвестиционната инициатива за създаване на зоопарк в Бургас, на 26.06.2014 г. от 14.30 часа в залата на Община Бургас ще бъде проведено обществено обсъждане и представяне на прединвестиционни проучвания за изготвяне на ПУП-ПРЗ на Зоопарк в землището на кв. Горно Езерово. Кметът Димитър Николов отправя покана към бургазлии да дойдат на срещата, за да направят своите забележки и предложения.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*